Minnesstund

En minnesstund är ett tillfälle för familj och vänner samlas för att minnas den avlidne. Vanligtvis brukar anhöriga hålla tal eller läsa dikter samt läsa upp inkomna minnesgåvor.

Det finns inga regler för hur en minnesstund skall se ut, det är ni själva som bestämmer hur den skall utformas. Ni själva väljer plats, tid, mat och dryck. Ni bestämmer också om det skall vara en stor tillställning eller endast en liten grupp av den allra närmsta som skall delta.


Inbjudan till minnesstund

En inbjudan skrivs ofta med i dödsannonsen. Man kan till exempel bjuda in alla som vill komma, samtliga gäster från begravningsceremonin eller endast de närmast anhöriga.

Det är en bra idé att låta gäster anmäla sig till minnesstunden för att veta hur mycket mat och dryck som skall beställas. Vi hjälper er gärna med anmälningar till minnesstunden.


Tid

Vanligtvis hålls minnesstunden efter begravningsceremonin. Familj och vänner beger sig då direkt från ceremonilokalen till lokalen där minnesstunden hålls.


Plats

Församlingshem

Vid kyrkliga begravningsceremonier är det vanligt att minnesstunden hålls i ett närliggande församlingshem. Om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan så går det ofta bra att boka lokalen utan kostnad, men varierar från församling till församling. Ofta har församlingshemmen egna kök där mat kan tillagas eller förberedas. Om ni vill laga maten själva eller hyra in en cateringfirma är helt upp till er.


Café eller restaurang

Det finns ofta närliggande caféer eller restauranger som erbjuder lokaler för minnesstunder. Ofta finns färdiga menyer att välja mellan. Vi hjälper er gärna med kontakten.

Hemma hos en anhörig

Ibland kan det kännas bättre att hålla minnesstunden hemma hos en anhörig. Maten tillagas av er själva eller av en cateringfirma som hjälper till med mat och dryck samt städning.

Vi hjälper er med att ta emot anmälningar samt med kontakt med en cateringfirma, om så önskas.


Mat & Dryck

Det är vanligt att bjuda på mat och dryck vid en minnesstund. Beroende på när och var minnesstunden hålls så kan maten variera. Om minnesstunden hålls på ett café eller en restaurang så brukar det ofta finnas menyer för minnesstunder att bestämma på förhand.

Om minnesstunden infaller senare på eftermiddagen så kan det passa bättre med lättare mat, alternativt smörgåsar och fika med kaffe. Cateringfirmor och restauranger är ofta väldigt behjälpliga med förslag på mat och dryck till minnesstunder.

Förslag på mat

  • Smörgåstårta
  • Rostbiff och potatissallad
  • Landgångar
  • Räksmörgås
  • Soppa och bröd
  • Paj
  • Smørrebröd
  • Tårta med kaffe
  • Kakbuffé med kaffe

Förslag på dryck

  • Mineralvatten
  • Läsk
  • Kaffe/Te
  • Lättöl/Vin


Catering

En cateringfirma kan hjälpa er med allt från tillagning och servering av mat, till städning efter det att minnesstunden är slut. Cateringfirmor erbjuder ofta dukning med linnedukar, blommor, porslin och servetter. Kostnaden varierar mellan olika cateringfirmor och beror på vilken mat och dryck som serveras, men räkna med 200-300kr per kuvert.

Om catering önskas till minnesstunden hjälper vi er gärna med kontakt och bokning av en cateringfirma.


Minnesbord

Det är vanligt att ha ett minnesbord i lokalen med blommor och ett fotografi av den avlidne. Ofta finns en gästbok för anhöriga att dela med sig av sina bästa minnen med den avlidne. På minnesbordet kan också inkomna minnesgåvor läggas ut för alla att se.


Minnestal

Det är vanligt att familj och vänner håller tal om den avlidne. Vissa föredrar att läsa en dikt eller sjunga. Att hålla ett tal är inget måste, det är ni själva som bestämmer hur minnesstunden skall utformas.

Planera en minnesstund

Vid vårt första personliga möte kommer vi fråga om en minnesstund är aktuellt. Om en minnesstund önskas så kommer vi tillsammans med dig utforma en minnesstund enligt dina önskemål.

Vill du läsa mer?

Fler inlägg

Vad är ett 90-konto?

Ett 90-konto är en särskild typ av bankkonto som används av ideella organisationer och insamlingsstiftelser för att säkerställa transparens och

Läs mer

Hur hittar jag gåvofonder?

Önskemål om vilken fond, välgörenhetsorganisation eller stiftelse minnesgåvor bör skänkas till anges ofta i dödsannonsen. Om ingen sådan information ges,

Läs mer

Hur ger jag en minnesgåva?

Om ett minnesrum finns för den avlidne kan du skicka en minnesgåva direkt från minnesrummet. Många välgörenhetsorganisationer erbjuder också möjligheten

Läs mer

Vad är minnesrummet?

Minnesrummet ger dig möjligheten att hedra en bortgången person genom att tända ett ljus och skriva en hälsning. Minnesrummet kommer för alltid vara öppet och du kan när som helst återkomma för att skriva en ny hälsning. Anhöriga kan logga in på minnessidan med nyckeln ni tilldelats av begravningsbyrån.

Behöver du hjälp?

På annonskorrekturet ni får av oss kommer det att finnas en nyckel som kan användas för att logga in på minnessidan. Ni kan därefter administrera minnessidan och stänga av olika funktioner som till exempel Tänd ett ljus, om så önskas.

Om ni skulle ha problem med inloggning, vänligen kontakta oss så hjälper vi er. Om ni skulle tappa bort nyckeln så får ni helt enkelt en ny av oss. Vi har alltid möjlighet att göra ändringar på en minnessida, om en akut ändring önskas.

För att ändra/ta bort en bild gör du på följande sätt:

Logga in – Min sida – Gå till rummet du administrerar – Min sida.

Du kan där ändra eller ta bort bilder, samt göra andra ändringar om så önskas.

Det kan vara svårt att sammanfatta ett helt liv fullt av minnen i endast ett fåtal meningar. Vi har skrivit ett inlägg med några exempel på hur en sista hälsning kan se ut. Känn dig fri att välja ut en eller flera meningar som du tycker passar bäst in på er relation. Kom ihåg att du är välkommen tillbaka för att skriva ytterligare en hälsning precis när du vill, för alltid.