Inför mötet

Innehållsförteckning

För att underlätta inför vårt första möte har vi sammanställt en lista över viktiga saker att fundera på innan vi ses. Under vårt möte kommer vi att gå igenom och vägleda dig genom alla val och beslut som behöver tas, det är alltså inget som måste vara klart innan vi träffas. Tanken är att denna text ska fungera som en hjälpande guide och ett stöd under processen.


Sätt att ta farväl

Det finns många olika sätt att ta farväl, och det är viktigt att välja det som känns rätt för dig och dina närstående. En traditionell begravningsceremoni kan hållas i en kyrka, ett kapell eller annan lokal. Alternativt kan avskedet ske utan ceremoni, till exempel vid graven i samband med gravsättningen. För vissa kan en direktkremation kännas som det bästa valet, där gravsättningen sker utan någon föregående ceremoni. Det finns inget rätt eller fel – det viktiga är att göra det som känns meningsfullt för er och att, så långt det är möjligt, följa den avlidnes egna vilja. 


Innan begravningen

  • Har den avlidne skrivit någon typ av dokument med önskemål om begravning eller gravsättning?
  • Dödsannons – Fundera över tidning, eventuella dikter, symboler, eventuell gåvofond dit minnesgåvor kan skickas och vilka som ska stå med i annonsen.
  • Programkort och trycksaker – Önskas programkort, inbjudningskort eller foto i ram? Leta upp en bild som ni tror skulle passa.
  • Visning – En visning innebär att anhöriga får möjlighet att se den avlidne och ta ett sista farväl. Visningen bör ske snarast efter dödsfallet.
  • Kista och urna – Om du redan nu vill se vårt sortiment av kistor och urnor så hittar du det här


Begravningsceremoni

  • Kyrklig eller borgerlig begravning – En kyrklig begravning kan man ha om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan eller annat trossamfund. I andra fall, eller om en begravning utan religiösa inslag önskas, finns alternativet borgerlig begravning.
  • Plats för begravning – Kyrka, kapell, eller kanske spridning över havet.
  • Datum och tid – Fundera gärna på flera möjliga datum och tider för begravningen. Att ha några alternativ redo kan underlätta planeringen och öka chansen att vi kan boka en tid som passar dina önskemål.
  • Kistbegravning eller akt med urna – Ska kremering ske innan eller efter begravningen, eller inte alls?
  • Blommor och dekorationer – Hade den avlidne en favoritfärg eller favoritblomma? Ska begravningen följa ett visst tema, till exempel ett färgtema eller tema efter ett intresse?
  • Musik och psalmer – Vilka låtar ska spelas under ceremonin? Ska det vara livemusik med hjälp av en solist eller digitalt? Officianten är ofta behjälplig med att föreslå passande musik, och präster behjälpliga med val av psalmer. Se förslag på musik och förslag på psalmer.


Efter begravningen

  • Minnesstund – Önskas en minnesstund? Fundera över lokal, mat och dryck, och om minnesstunden ska vara i samband med begravningsceremonin eller vid ett annat tillfälle. Läs mer om att planera en minnesstund
  • Tackannons och tackkort – Önskas tackkort eller en tackannons i tidningen?


Gravsättning

  • Jordbegravning eller kremering – Vid jordbegravning ska gravsättning ske senast 1 månad från dödsdagen, och vid kremering senast 1 år från kremationsdatum.
  • Gravskick – Det finns många sätt att gravsätta. De vanligaste gravskicken är kistgrav, urngrav, minneslund, askgravlund, askgravplats eller spridning av aska. Läs mer om gravskick
  • Gravplats – Finns det en grav, eller ska en ny grav ses ut? Ta gärna med dig information om gravnummer och namn på gravrättsinnehavare. Om den avlidne själv står som gravrättsinnehavare kan du fundera på vem som ska ta över gravrätten.
  • Gravsten – Ska en ny gravsten beställas eller ska namnet graveras på en befintlig gravsten?


Juridik

  • Bouppteckning – En bouppteckning måste påbörjas inom 3 månader från dödsdagen och skickas in till Skatteverket inom 4 månader. Läs mer om bouppteckning
  • Arvskifte – Finns det mer än en dödsbodelägare efter avliden person bör man upprätta ett arvskifte. För att kunna överföra till exempel fastighet, bostadsrätt, värdepapper måste ett arvskifte upprättas, om det finns fler än en arvtagare. Till skillnad från en bouppteckning finns det ingen tidsgräns för när ett arvskifte måste upprättas. Läs mer om arvskifte



Vi vet att detta är en svår och känslomässig tid, och vi finns här för att hjälpa er genom varje steg. Tillsammans kommer vi att gå igenom alla val och beslut, och vi finns alltid till hands för att svara på frågor och ge stöd. Tveka inte att kontakta oss om ni har några funderingar innan vårt möte.

Vad är minnesrummet?

Minnesrummet ger dig möjligheten att hedra en bortgången person genom att tända ett ljus och skriva en hälsning. Minnesrummet kommer för alltid vara öppet och du kan när som helst återkomma för att skriva en ny hälsning. Anhöriga kan logga in på minnessidan med nyckeln ni tilldelats av begravningsbyrån.

Behöver du hjälp?

På annonskorrekturet ni får av oss kommer det att finnas en nyckel som kan användas för att logga in på minnessidan. Ni kan därefter administrera minnessidan och stänga av olika funktioner som till exempel Tänd ett ljus, om så önskas.

Om ni skulle ha problem med inloggning, vänligen kontakta oss så hjälper vi er. Om ni skulle tappa bort nyckeln så får ni helt enkelt en ny av oss. Vi har alltid möjlighet att göra ändringar på en minnessida, om en akut ändring önskas.

För att ändra/ta bort en bild gör du på följande sätt:

Logga in – Min sida – Gå till rummet du administrerar – Min sida.

Du kan där ändra eller ta bort bilder, samt göra andra ändringar om så önskas.

Det kan vara svårt att sammanfatta ett helt liv fullt av minnen i endast ett fåtal meningar. Vi har skrivit ett inlägg med några exempel på hur en sista hälsning kan se ut. Känn dig fri att välja ut en eller flera meningar som du tycker passar bäst in på er relation. Kom ihåg att du är välkommen tillbaka för att skriva ytterligare en hälsning precis när du vill, för alltid.