Inför mötet

Att förlora en närstående kan kännas tungt och nästan förlamande. Det finns mycket som måste tänkas på och allt kan kännas överväldigande. När du själv känner dig redo att kontakta en begravningsbyrå så finns vi här för dig i en av livets svåraste stunder. Nedan har vi sammanfört en lista över saker som du själv gärna får fundera över innan vårt första personliga möte.

Hade den avlidne några egna önskemål om ceremonin, blommor, kremation eller gravplats? Hade den avlidne någon typ av dokument med önskemål om begravning eller gravsättning?

Begravningsceremoni

  • Kyrklig begravning — Var den avlidne medlem i Svenska Kyrkan?
  • Borgerlig begravning — Om den avlidne inte var medlem i Svenska Kyrkan eller annat trossamfund.
  • Plats — Kyrka, kapell eller kanske spridning från en båt
  • Tidpunkt — Önskad tid för begravningsceremoni
  • Officiant — Önskar ni en speciell officiant till begravningsceremonin? En officiant kan vara en präst eller borgerlig officiant.
  • Jordbegravning — Ceremoni och gravsättning av kista. Vid jordbegravning måste gravsättning ske senast 30 dagar från dödsfallet.
  • Ceremoni med kista eller urna — Skall den avlidne kremeras före eller efter begravningsceremonin?
  • Akt med urna — Den avlidne kremeras och ceremonin utformas med en urna. Vid gravsättning av urna får det gå upp till 1 år från kremationsdagen.
  • Direktkremation — Den avlidne kremeras utan ceremoni. En mindre ceremoni med diktläsning vid gravsättningen är också ett alternativ.
  • Musik och eventuell solist — Hade den avlidne en favoritlåt eller artist? Finns det en speciell solist som önskas till begravningsceremonin? Vid kyrkliga begravningar är präster ofta väldigt behjälpliga med att föreslå psalmer samt ingångs- och utgångsmusik.
  • Kista och urna — Vill ni börja titta på kistor och urnor så hittar ni vårt sortiment här. Eventuell namnplakett på kistan eller urnan.
  • Blommor — Kist- eller urndekoration. Hade den avlidne en favoritblomma eller favoritfärg?
  • Trycksaker — Utseende på eventuella programkort och tackkort. Önskas ett fotografi med ram till begravningsceremonin?
  • Gravplats och gravsättning — Finns det en familjegrav? Eventuell kyrkogård, kvarter, gravnummer och gravrättsinnehavare. Urngrav, askgravlund, minneslund, spridning av aska till exempel över havet.

Övrigt

  • Minnesstund — Önskas en minnesstund? Fundera över lokal, mat och dryck, gäster att bjuda in och när minnesstunden skall äga rum. Inbjudan till minnesstund står ofta med i dödsannonsen. Läs mer om minnesstund
  • Dödsannons — Fundera över tidning, text, eventuella dikter och symboler, eventuell gåvofond dit minnesgåvor kan skickas och anhöriga som skall stå med i annonsen.
  • Gravsten — Gravsten eller eventuellt inskription om en befintlig gravsten finns.
  • Gravmarkör — En gravmarkör kan vara till exempel ett träkors eller annan typ av markör som sätts vid graven, vanligast vid jordbegravning.
  • Visning — En visning innebär att anhöriga får se den avlidne och ta ett sista farväl. En visning bör ske snarast efter dödsfallet.
  • Familjejuridik — Bouppteckning, arvskifte och förvaltning. Vi hjälper er med detta om så önskas.
Vill du läsa mer?

Fler inlägg

Efter ett dödsfall

Checklista vid dödsfall

Vid ett dödsfall finns det mycket att tänka på. Vi har sammanfört en lista som vägleder dig till vad som behöver göras.

Läs mer
Gravskick

Gravskick

Gravskick betyder sättet att begrava en avliden. Vi har sammanfört en lista för att enkelt kunna se skillnader och jämföra de olika gravskicken.

Läs mer
Planering

Inför mötet

Att förlora en närstående kan kännas tungt och nästan förlamande. Det finns mycket som måste tänkas på och allt kan kännas överväldigande. Vi har sammanfört en lista över saker som du själv gärna får fundera över innan vårt första personliga möte.

Läs mer

Vad är minnesrummet?

Minnesrummet ger dig möjligheten att hedra en bortgången person genom att tända ett ljus och skriva en hälsning. Minnesrummet kommer för alltid vara öppet och du kan när som helst återkomma för att skriva en ny hälsning. Anhöriga kan logga in på minnessidan med nyckeln ni tilldelats av begravningsbyrån.

Behöver du hjälp?

På annonskorrekturet ni får av oss kommer det att finnas en nyckel som kan användas för att logga in på minnessidan. Ni kan därefter administrera minnessidan och stänga av olika funktioner som till exempel Tänd ett ljus, om så önskas.

Om ni skulle ha problem med inloggning, vänligen kontakta oss så hjälper vi er. Om ni skulle tappa bort nyckeln så får ni helt enkelt en ny av oss. Vi har alltid möjlighet att göra ändringar på en minnessida, om en akut ändring önskas.

För att ändra/ta bort en bild gör du på följande sätt:

Logga in – Min sida – Gå till rummet du administrerar – Min sida.

Du kan där ändra eller ta bort bilder, samt göra andra ändringar om så önskas.

Det kan vara svårt att sammanfatta ett helt liv fullt av minnen i endast ett fåtal meningar. Vi har skrivit ett inlägg med några exempel på hur en sista hälsning kan se ut. Känn dig fri att välja ut en eller flera meningar som du tycker passar bäst in på er relation. Kom ihåg att du är välkommen tillbaka för att skriva ytterligare en hälsning precis när du vill, för alltid.